Tulp tussen de Melaties

Frank Bonekamp • jun. 08, 2022

De ervaring van een partner op de 3e Generatie Dag

Tof, ik mag mee! Het is 24 april en samen met mijn lieve vrouw en derde generatie Indo Anne, rij ik richting de 3e Generatiedag van Indisch Goud. Nieuwsgierig en zonder een idee van wat ik kan verwachten komen we aan op het terrein. Het zit niet in mijn aard om me heel goed in te lezen op wat ik ga doen. Dit maakt dat ik vaak onbevangen in dingen stap, maar ook dat ik verrast kan worden door wat er allemaal gebeurt. 


We rijden een mooie landweg op, het is er werkelijk prachtig. In gedachten hoop ik dat we nog een parkeerplekje vinden want het zal wel druk zijn. “Zitten we wel goed?” vraag ik. Het enige wat ik zie is een parkeerplaats met drie auto’s en een mooi landhuis, maar er wordt me verzekerd dat we goed zitten. De 3eGeneratiedag blijkt geen groot feest met saté en heel veel mensen en gezellige muziek. In plaats daarvan gaan we met een klein clubje mensen aan de gang met wat het betekent om een derde generatie Indo te zijn. Tot mijn grote verbazing ben ik de enige partner en naast de trainer ook de enige man. Allemaal niet wat ik had verwacht, maar goed, ik blijf nieuwsgierig. 


Even een stapje terug. Ik ben heel gelukkig getrouwd met mijn lieve Anne. Ze heeft haar zoektochten in het leven, waar ik haar in steun waar ik kan. Veel van haar zoektochten zijn te verklaren door dingen die in het verleden zijn gebeurd. Het is voor haar niet altijd makkelijk en voor ons samen ook niet, maar er is niks wat af doet aan hoe goed we het samen hebben. Ik volg haar zoektocht en dacht het steeds beter te begrijpen…of toch niet?


Met mijn vrouw komt ook mijn schoonmoeder, zij is in deze de tweede generatie Indo. Ook van mijn schoonmoeder hou ik en ook met haar heb ik mijn zoektocht. Hoe kan het toch dat we elkaar af en toe zo niet begrijpen. Het ‘enige’ wat ik graag wil is dat ze ‘echt’ is, is dat zoveel gevraagd? Het zal wel een generatie ding zijn, en ja, ik zal ook wel te direct zijn.


Weer terug naar de dag. Iedereen begint met zich voor te stellen en wat te vertellen over zichzelf. Ik luister en raak steeds wat meer in verwarring. De verhalen die ik hoor zijn hele persoonlijke verhalen, en mega respect voor de openheid van deze groep, maar hoe kan het dat ik in ieder verhaal mijn/ons verhaal terug hoor? Problemen met directheid, ingewikkelde familierelaties, moeilijke verhouding met intimiteit, de zoektocht naar identiteit, het wel/geen Indo mogen zijn en zo nog veel meer. 


De hele dag draait mijn hoofd overuren, naast alle verhelderende dingen wordt de verwarring ook steeds groter. In iedere opstelling, in ieder verhaal en iedere blik zit een stukje van elkaars verhaal en dus ook van mij als partner van. 


Ik besef me deze dag dat de zoektocht van mijn Anne en haar moeder, en waarschijnlijk van veel andere Indo’s, een hele verwarrende zoektocht is die over generaties heen gaat. Een zoektocht waar oorzaak/gevolg en gevolg/oorzaak steeds weer gezocht worden in tastbare begrippen, daar waar soms geen woorden en direct aanwijsbare startpunten te vinden zijn. 


En daar sta ik, staan wij als partners en naasten. Het snappen en meer kunnen verplaatsen in die zoektocht wordt afgewisseld met er niks van begrijpen, een mee-lijden. 

Vertel me meer, vertel ons meer over jullie zoektocht, ook al is spreken zilver en zwijgen Indo. Ik wil je verhaal horen, je zoektocht volgen en daar waar verlaten voelen overheerst, er toch voor je zijn. Er juist dan voor je zijn.


Blij dat ik op deze kleine grootse dag zoveel heb mogen leren, voel ik me trots een blanda partner van mijn derde generatie Indo te mogen zijn.


door Léon Kempees & Rick Shamier 16 jun., 2023
Spekkoek. Podcast met Rick Shamier - Geweld & Agressie
door Maartje Pasman 23 mei, 2023
Een reflectie naar aanleiding van een Indische Opstellingsdag
door Naomi Franken 09 mrt., 2023
Familieopstellingen en Groepswerk bij Indisch Goud
door Léon Kempees 20 dec., 2022
Genogram
door Babs Muljadi 21 nov., 2022
Vanzelfsprekend of nog zoveel meer te ontdekken? 
door Léon 28 mrt., 2022
TRANSGENERATIONEEL TRAUMA In de afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan beseffen hoezeer de trauma's van onze voorouders doorwerken in de nakomende generaties. Dit z ie ik dagelijks in mijn praktijk als Systemisch begeleider. Ook ervaar ik het zelf aan den lijve als 3e generatie Indo. Onderstaand gedicht schreef ik vanuit mijn (eigen) ervaringen. . . TRANEN VAN MIJN VOOROUDERS Angst en pijn troffen mijn lijf Als een omgekeerd korset trok het mijn ribben uit elkaar Maakte het ruimte voor wat niet meer in te houden was “Groter dan ik” zei ik hardop Zachtjes bracht een traan de beweging naar buiten Terwijl hij langzaam over mijn wang rolde stelde hij mij ook gerust Het was een zachte traan, vol van liefde, verbondenheid en pracht Met diepe ondertonen van angst, verdriet en pijn wist ik dat ze heftig gingen zijn De ongecontroleerde schokken volgde de traan op Inhouden was altijd een illusie geweest Tranen vloeiden via mijn ogen uit de bron van jou, mij en wij In al zijn hevigheid kwamen de generaties door mij heen Als een schip in de storm was ik overgegeven aan de genade van de zee Mijn lijf het schip, de schokken de zee, de tranen de stilte tussen de klappen van de golven in Daar lag hij dan in mijn bed Ineengekrompen als een zielige man Een zwakke man die ik herken Een Indische man Ik Ik lag daar dan in mijn bed Mijn lijf vertolkte dat wat van achter mij kwam Meer dan ik alleen omvatten kan Daar lig ik dan zei de man Die ineens niet meer zo zwak overkwam Daar lag ik dus gedragen in de golven van mijn voorouders Snikkend met de stem van hem Huilend met de traan van haar Schokkend met de kracht van ons Viel ik in slaap (Léon Kempees, 2021) 24 april a.s. organiseren Léon en Naomi een dag voor de 3e Generatie. Meer info via onderstaande knop!
Derde Generatie Indo fotocollage Naomi Franken
door Naomi Franken 20 mrt., 2022
Blog over de ervaring van een derde generatie Indo door Naomi Franken.
door Inèza Messack 20 mrt., 2022
De Ervaring van Inèza Messack, een tweede generatie Indo.
batik weefgetouw in Bali, Indonesië
door Rick van Zijp 20 feb., 2022
We laten deze keer de 1e generatie aan het woord komen. Rick van Zijp interviewde Helene Lammerding, en schreef hier een blog over.
Meer posts
Share by: