Familieopstellingen en andere vormen van Groepswerk

Naomi Franken • mrt. 09, 2023

Familieopstellingen en Groepswerk bij Indisch Goud

Zoals jullie wellicht al opgevallen is, bieden we bij Indisch Goud verschillende soorten groepswerk dagen aan. We hebben Tweedaagse programma’s, Indische Opstellingsdagen, Opstellingsdagen met vraaginbrengers en representanten, Vrouw van Waarde dagen en speciale themadagen. Maar wat zijn nou de overeenkomsten tussen die dagen en wat zijn de verschillen? En wat past bij jou als deelnemer?


Allereerst is de rode draad die door ons werk loopt dat we met systemisch werk en opstellingen werken. In het kort betekent dit, dat als iemand met een vraagstuk bij ons komt, we niet alleen kijken naar wat aan de oppervlakte zichtbaar is, maar ook wat er in de onderstroom speelt. Waar is het vraagstuk mee verbonden? Is het iets wat de vraaginbrenger zelf heeft meegemaakt in zijn leven, mogelijk in het gezin van herkomst? Of is het iets dat groter is dan de persoon zelf. Wellicht verbonden met iets of iemand uit het (familie)systeem of uit het collectief?

Om dit zichtbaar te maken, werken we onder andere met (familie)opstellingen. Een methode waarbij je een dynamiek of patroon binnen een familie of systeem zichtbaar kan maken en kan onderzoeken of er een helende beweging mogelijk is. 


Wat is een familieopstelling?

Bij familieopstellingen kan iemand een vraag of thema inbrengen. We beginnen dan met een kort vraaggesprek om uit te vinden, waar deze vraag mee verbonden is: Is het een patroon welke in het huidige leven is ontstaan? Of is het iets wat mogelijk transgenerationeel doorgegeven is? 


Als wij als begeleiders een idee hebben waar het mee te maken kan hebben, gaan we dit vervolgens opstellen in de ruimte. Bijvoorbeeld: als we vermoeden dat iemand niet op de juiste plek in het systeem staat - bijvoorbeeld een kind dat voor de ouders is gaan zorgen, in plaats van kind van de ouders te zijn - dan stellen we zowel de vader, als de moeder, als de persoon zelf op. Je vraagt dan andere mensen in de groep om deze mensen te ‘representeren’. De andere persoon representeert dan tijdelijk de persoon wie het betreft. Hij of zij resoneert op het energieveld van die persoon, waardoor hij lichamelijk, emotioneel en/of mentaal kan waarnemen hoe de ander persoon zich voelt en zich beweegt. 


Vervolgens kijken we welke dynamieken zichtbaar worden tussen de verschillende personen. Hoe staan ze ten opzichte van elkaar. Hoe is de verbinding? Hoe zijn de interacties? Eventueel laten we de representanten zinnen uitspreken om de situatie of dynamiek te verduidelijken voor de vraagsteller. Of we laten hen zinnen uitspreken die beweging kunnen brengen. Dit doen we in dienst van de cliënt en zijn/haar systeem. We doen niks meer en niks minder dan mogelijk en nodig is. 


Uiteindelijk kan een vraagsteller ook zelf plaats nemen in de opstelling om te voelen wat voor effect dit op hem (of haar) heeft en of er een beweging mogelijk is.


Dit is in het kort wat we bij (klassiek) familieopstellingen doen. Er zijn nog vele andere opstellingsmethoden en werkwijzen. Zowel in het groot als in het klein. Wellicht kunnen jullie die ervaren op onze dagen zelf.


Onze Opstellingsdagen

We werken op al onze dagen met vormen van systemisch werk en opstellingen. Onze Indische Opstellingsdagen staan zelfs volledig in het teken hiervan. Op open Indische Opstellingsdagen begeleiden we zowel opstellingen in de groep, als opstellingen naar aanleiding van jouw vraag of thema. Daarnaast doen we ook kleinere individuelere oefeningen en werken we met visualisaties. Jouw vraag en thema kan hierbij in de verschillende oefeningen en opstellingen aan bod komen, maar wordt wellicht ook door een opstelling van een ander beantwoord. 


Je kan op een Indische Opstellingsdag ook zonder specifieke vraag of thema komen. Puur ervaren hoe zo’n dag voor je is en wat het met je doet.


Op opstellingsdagen met vraaginbrengers en representanten wordt gegarandeerd dat jouw vraag of thema uitgebreid behandeld wordt. We begeleiden dan namelijk maximaal 4 of 5 opstellingen op een hele dag, óf 2 of 3 opstellingen op een middag. En nemen dan heel uitgebreid de tijd om ieders vraagstuk los van elkaar te onderzoeken. Het is ook mogelijk om op zo’n dag als representant deel te nemen. Een mooie laagdrempelige manier om het werk te ervaren, zonder dat je een vraag hebt.


De ervaring leert dat deelnemers op beide soorten dagen vaak niet voor niets in één groep bij elkaar komen. Ze worden vaak ook niet voor niets gevraagd voor een bepaalde representanten rol. Vaak raken de vraagstukken en systemen van deelnemers elkaar. Dat maakt dat dit soort dagen vaak ook zo prachtig, verzoenend en helend zijn. Het geeft veel inzichten en een gevoel van verbinding. Het verbindt ons met onszelf, met onze wortels en met elkaar.


Wat doen we nog meer?

Naast dat we veel met opstellingen werken, zetten we ook vaak andere middelen in om dingen zichtbaar te maken. Om de ziel te raken. Om beweging te brengen. We werken veel met lichaamswerk, meditaties, poëzie, kunst, dans en beweging. Daarnaast werken we veel met de resonantiekaarten uit de Spekkoek. Kaartenset van Léon en Naomi. De combinatie van creativiteit, beweging en systemisch werk zetten we vooral in bij onze Tweedaagse, bij onze Vrouw van Waarde dagen en bij specifieke themadagen. Het is een andere ingang voor helings- en verzoeningswerk. Maar met dezelfde diepte, dezelfde kracht en hetzelfde doel. Wellicht dat ik hier in een volgende blog meer over vertel….


Mocht je meer willen weten, schroom dan niet om contact op te nemen. We vertellen je graag meer.


Hopelijk tot ziens bij één van onze evenementen!


Warme groet,


Naomi Franken



door Léon Kempees & Rick Shamier 16 jun., 2023
Spekkoek. Podcast met Rick Shamier - Geweld & Agressie
door Maartje Pasman 23 mei, 2023
Een reflectie naar aanleiding van een Indische Opstellingsdag
door Léon Kempees 20 dec., 2022
Genogram
door Babs Muljadi 21 nov., 2022
Vanzelfsprekend of nog zoveel meer te ontdekken? 
door Frank Bonekamp 08 jun., 2022
De ervaring van een partner op de 3e Generatie Dag
door Léon 28 mrt., 2022
TRANSGENERATIONEEL TRAUMA In de afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan beseffen hoezeer de trauma's van onze voorouders doorwerken in de nakomende generaties. Dit z ie ik dagelijks in mijn praktijk als Systemisch begeleider. Ook ervaar ik het zelf aan den lijve als 3e generatie Indo. Onderstaand gedicht schreef ik vanuit mijn (eigen) ervaringen. . . TRANEN VAN MIJN VOOROUDERS Angst en pijn troffen mijn lijf Als een omgekeerd korset trok het mijn ribben uit elkaar Maakte het ruimte voor wat niet meer in te houden was “Groter dan ik” zei ik hardop Zachtjes bracht een traan de beweging naar buiten Terwijl hij langzaam over mijn wang rolde stelde hij mij ook gerust Het was een zachte traan, vol van liefde, verbondenheid en pracht Met diepe ondertonen van angst, verdriet en pijn wist ik dat ze heftig gingen zijn De ongecontroleerde schokken volgde de traan op Inhouden was altijd een illusie geweest Tranen vloeiden via mijn ogen uit de bron van jou, mij en wij In al zijn hevigheid kwamen de generaties door mij heen Als een schip in de storm was ik overgegeven aan de genade van de zee Mijn lijf het schip, de schokken de zee, de tranen de stilte tussen de klappen van de golven in Daar lag hij dan in mijn bed Ineengekrompen als een zielige man Een zwakke man die ik herken Een Indische man Ik Ik lag daar dan in mijn bed Mijn lijf vertolkte dat wat van achter mij kwam Meer dan ik alleen omvatten kan Daar lig ik dan zei de man Die ineens niet meer zo zwak overkwam Daar lag ik dus gedragen in de golven van mijn voorouders Snikkend met de stem van hem Huilend met de traan van haar Schokkend met de kracht van ons Viel ik in slaap (Léon Kempees, 2021) 24 april a.s. organiseren Léon en Naomi een dag voor de 3e Generatie. Meer info via onderstaande knop!
Derde Generatie Indo fotocollage Naomi Franken
door Naomi Franken 20 mrt., 2022
Blog over de ervaring van een derde generatie Indo door Naomi Franken.
door Inèza Messack 20 mrt., 2022
De Ervaring van Inèza Messack, een tweede generatie Indo.
batik weefgetouw in Bali, Indonesië
door Rick van Zijp 20 feb., 2022
We laten deze keer de 1e generatie aan het woord komen. Rick van Zijp interviewde Helene Lammerding, en schreef hier een blog over.
Meer posts
Share by: